BT-15 December ’87 – sp


De vinding van het jaar

Foto’s: Joris van Bennekom

Dat dit tijdschrift niet het enige motorblad is waarom smakelijk gelachen kan worden bleek kort geleden toen ik MOTO 73 inkeek. Het gaat om nr. 22 en we landen op pagina 38 waar de dé vinding van de jaren ’80 geïntroduceerd wordt: een tent die je als motorpak kunt dragen en andersom! Nu ik dit zo opschrijf realiseer ik me dat u, als lezer, hier waarschijnlijk geen worst van kunt maken. Het is dan ook tamelijk ingewikkeld en ik zal proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Het gaat dus om een motorpak/regenpak waarvan je met enig toverwerk een tent kunt maken, terwijl het ook over een tent gaat waarvan je een motorpak kunt maken. Dit geniale idee is afkomstig van twee studenten Industriële Vormgeving aan de Rietveld Akademie. Student Joos licht de zaak even toe: ‘We verbaasden ons al enige tijd over het feit dat er zo vaak dubbel gewerkt wordt. Mensen die met zo weinig spullen op vakantie gaan en uit gewichtsbesparing zelfs tandenborstels afzagen, sjouwen wel en een tent, èn een regenpak mee. Wij bedachten dat het mogelijk moet zijn om beide te combineren. In feite verschilt een regenpak ook niet veel van een tent. (Halloooo! Hebbikdatweer? Kop dicht Kees en laat die jongens even uit lullen…) Beide geven bescherming tegen koude en vocht, de één overdag, de ander ’s nachts.

Student Jandirk: ‘We zijn bij het ontwerpen uitgegaan van een tent’ Om het allemaal nog ingewikkelder te maken kunnen de pijpen losgeritst worden en opgerold onder de jas vastgebonden worden. Dan ontstaat er volgens de schrijver van het artikel een mooi lang regenjack waarmee je bij een wandeling door de stad geen gek figuur zou slaan. Een foto van deze derde mogelijkheid ontbreekt zodat we de schrijver op zijn woord moeten geloven. Student Jandirk: ‘Dat het ontwerp er ook nog een beetje modieus uitziet vonden we heel belangrijk. Het mocht er niet uitzien als een tent die je om je heen geslagen hebt. We zijn daar wel in geslaagd geloofd ik.’ Student Joost: ‘Dit is dus voor één persoon, maar met twee pakken kun je een tweepersoonstent maken. Wel zo gezellig!’ Een foto van deze vierde mogelijkheid ontbreekt ook en het enige dat ik me voor kan stellen is dat je die dingen in elkaars verlengde zet wat als nadeel heeft dat je scheerlijnen bij elkaar door de tent lopen en dat de haringen daarvan door de resp. grondzeilen moeten.

Stupide

Beste studenten, ik vind dat de uitvoering het idee nog in stupiditeit overtreft. Stel nou dat je de hele dag in de regen rijdt – voor het gemak ga ik er even van uit dat je je tentpak al aan hebt -, je vindt een kampeerstek en je wilt je tent opzetten, dan zul je em toch eerst uit moeten trekken. Kun je em met één hand opzetten zodat je met je andere hand een paraplu vast kunt houden? Gesteld dat ie al staat op een modderig graslandje en het is even droog zodat je je paraplu in kan klappen, dan zul je toch eerst op handen en knieën de bagger in moeten voordat je naar binnen schuift. Denken jullie dat je – bijvoorbeeld op een camping – nog voor vol aangezien wordt als je aan komt rijden in een tent die je vervolgens uittrekt en als je daarna je regenpak met vier haringen in de grond vastprikt? Een ander groot nadeel vind ik dat je geen plaatselijke schoonheden in je tent kunt uitnodigen, maar dat hoef je waarschijnlijk toch al niet meer te proberen als je op boven beschreven manier ergens je entree gemaakt hebt. Spaar je gewicht en ruimte uit? Ja, ruimte in je tent zul je bedoelen. In mijn conventionele tentje, dat slechts vier kilo weegt, kunnen met gemak behalve mijzelf nog twee dames naar binnen die zonder dat ze direct de tent slopen op mij plaats kunnen nemen. Mijn regenoverall weegt al helemaal geen ruk en als het moet prop ik em in de binnenzak van m’n leren jekker. Spaar je geld uit? Nee, dat in ieder geval niet. Mijn tent kost slechts 200 piek en mijn regenoverall 70 pieterballen. Twee meiertjes verschil, daarvoor kan ik in veel landen een keer of vier een luxe hotelkamer nemen. Ook wel lekker op zijn tijd. Een ander voordeel van mijn tent is dat ie van buiten ook erg groot is. Dat maakt het risico dat de campingbaas er des ochtends, als ie met trekker met aanhanger het vuil ophaalt, overheen rost ook tamelijk klein. Gelukkig maar, want ik slaap graag een beetje uit. Mochten jullie nog op zoek zijn naar een naam dan stel ik KLOOT voor. Dat staat voor Kloterig Levensgevaarlijk Onpraktisch Onbetaalbaar Tyfustentje. Geen dank. Tot uw dienst.

Share this: