BT-17 Kreunbeer en Gé Februari ’88 – sp

Als je op Terschelling om een uur of vier des middags vraagt hoe laat het is, is er een goeie kans dat je als antwoord krijgt: ‘bier uur’. Nou leven ze op dat eiland nogal geïsoleerd dus is er een beetje sprake van een eigen taal. Bieruur betekent dat het vier uur is en dat er bier gedronken moet worden; er zijn wel meer talen waarin de V als een B wordt uitgesproken.

Eind oktober, heer Pelleboer heeft de komende dagen een mager zeventje gegeven (tamelijk fris, maar droog) en de verkering en ik reizen af naar Terschelling teneinde daar Vieze Peter te bezoeken. We maken de fout om de snelboot van 18.15 uur te nemen. In deze boot word je met ongeveer 150 lotgenoten in de passagierscabine opgesloten en daar is gedurende de hele reis niks te eten of te drinken en zelfs roken is verboden. Gelukkig hadden we in Harlingen wat gebakken vis geconsumeerd en ik wist wel zeker dat op Terschelling de bieren al klaar zouden staan want het was per slot van rekening al lang vier uur geweest. Dronken geworden dus die avond en de avond daarop. Dat gaf geen problemen want Peter had ons zijn jongenskamer geleend, alwaar hij sinds jaar en dag argeloze toeristes naar toe lokt, en die zit boven bar-disco de Braskoer. (Peter: ‘Een beetje biker woont boven de kroeg natuurlijk.’) Peter zelf ging voor de gelegenheid met Kreunbeer bij Peter en Gé logeren die wat ruimer behuisd zijn en ook boven een kroeg wonen. Omdat er dus twee Peters in de Terschellinger horeca werkzaam zijn heet Peter Vieze Peter en de andere Peter Zwarte Peter wat niet wil zeggen dat Zwarte Peter niet vies is.


Zwarte Peter doet de act van het verbaasde negertje bij de Matchless’ tap.

De volgende dag gingen we met z’n zessen vier honden in twee Willy Jeeps op safari: strand, vuilnisbelt, zandafgravingen, natuurgebieden (streng verboden toegang, Doei!) kwelders, weilanden en dijken. Absoluut de manier om Terschelling te zien en om heel veel blauwe plekken op te lopen.


Safarigroepsfoto: geheel links Vieze Peter, daarnaast Zwarte Peter en daarnaast Rinke.

Kreunbeer op de Lip en Gé in de bak.

De dag daarop wederom per jeep naar het strand om foto’s te maken van Kreunbeer (Linda) en Gé (Gé) die een stukje over het strand zouden rossen op een Liberator met zijspan. Goed plan natuurlijk maar de magere zeven van Pelleboer sloeg vooral op de gemiddelde temperatuur van die middag want dat hield niet over. Onder andere daarom dus geen top-less en bikinikieken, maar gewoon foto’s van meiden in kleding die je draagt als je en stukkie gaat libbereteren. De combinatie is trouwens van Rinke die – hoe kan het ook anders – ook in de Terschellinger horeca werkt en ook boven de kroeg woont. We zeiden het al, een beetje biker woont boven de kroeg (ik woon zelf boven een lingeriewinkel en das ook nie slecht terwijl ik voor de kroeg alleen de straat maar over hoef te steken). Het bijzondere aan Rinke is dat ie weinig verstand van motoren heeft en het bijzondere aan de Liberator is dat ie nooit stuk gaat.

Terug naar K & G die er in leren jekkers al fantastisch uitzien zodat je je helemaal schrap kunt zetten als de temperaturen op Terschelling nog ooit boven de zeven graden uitkomen en we zouden weer foto’s gaan maken. Gé (Gé) werkt evenals Zwarte Peter in disco WYB-yes, die bar waar een Matchless twin als biertap gebruikt wordt – en rijdt van alles van Jap Ratbikes tot gestrookte Harleys, terwijl Kreunbeer kleding maakt in het verre Groningen. Ofzoiets.

Share this: